brahem.omans.se

mammas dagbok från sitt äldreboende mm

Användarverktyg

Webbverktyg


Sidmeny

till:: omans.se, MinSläkt, Sockenkatalog

Innehåll

aldreboende:dagbok:start

Dagbok

Ingas dagbok på Brahem, under Corona pandemin, är under uppbyggnad och kommer att publiceras här, en del avsnitt i dagboken är sånt som är riktigt ljust och fint och förknippas med den sjuksyster som i presentationen kallas ”B”, en del avsnitt i dagboken är sånt son är riktigt mörkt och hemskt och förknippas med den sjuksyster som i presentationen kallas ”R” samt vårdbiträdet ”A” och vårdbiträdet ”det står i lagen” (ett namn hen fick efter att ha hävdat att det står i lagen att anhöriga inte får vara i samma rum som mamma när personalen byter hennes kläder), m.fl

Inga har anlitat flera medförfattare (sina barn) för att hjälpa henne att förmedla vad hon känner.

Datum - En härlig dag tillsammans med underbar personal

Vi äter, vi fikar, vi pratar. Mamma hör allt, får tid till att förstå allt som sägs och vi ger henne tid och utrymme att uttrycka sig själv. Personalen är goda människor, vänner till familjen. Människor som uppskattar och respekterar gamla. Vi går ut på balkongen, dricker en kopp kaffe till. Cecilia går ut i köket och fixar det som mamma vill ha. Vi hör alla till gruppen och alla är lika viktiga.

Datum - Läggning bakom stängd dörr

Mamma tycker att det är bra om barnen är med när det är dags att gå och lägga sig. Cecilia besöker mamma på boendet två dagar i veckan kl sex på kvällen och stannar tills mamma sover. Så en dag får hon besked om att hon inte får närvara. Hon sitter utanför dörren och hör sin mamma skrika högt och väldigt länge. Cecilia vet att skriken beror på dels att det gör ont och dels mammas frustration över att personalen inte bryr sig om att det gör ont. Båda gör henne lika ledsen.

Datum - Morfin istället för toalett

Björn och Cecilia besöker på samma dag. Personal berättar att det har gett mamma morfin för hon har ont. Vi frågar när hon har ont. Pesonal berättar att det är när vi rör hennes händer. Mamma har vridan ömma händer. Vi stannar länge, mamma är bortom morfin dimman. Vi pratar med henne och hon gör sitt yttersta att svar. Hon hör oss hela tiden men har svårt att svara. Vi frågar om hon behöver gå på toaletten. Det behöver hon. Vi ber personalen om hjälp. Mamma är jättehård i magen, det tar lång tid och det gör jätte ont. Barnen sitte utanför toalettdörren och ger stöd. Efter toalett besöket mår mamma bra. Hon behövde inte morfin, hon behövde bajsa.

Datum - Upphängd i en sele i taket och torkad i stjärten

Mamma hänger i en sele i taket. Personalen torkar henne i stjärten när hon hänger där och skriker. Cecilia står bredvid och ber dem sluta. Selen gör ont för mamma är naken och banden skär in. Huden i stjärten gör ont för den är röd och öm. Mamma är oerhört förnedrad av att hänga i taket med bar stjärt som personer rör vid.

Datum - Räddad till livet under palliativ vård

se Äldreboende sist på sidan.

Datum - Pleximöte kriget

Ledningen kallar det nya ”Pleximöten”. Åker barnen till Kavat vård för att träffa ett plexiglas. Jag faktiskt, det är så det blir om jag sätter mig där bakom, två meter från mamma så kommer hon inte at se mig och hon kommer inte att höra mig. FHM rekommendation är ”Hitta lösningar som fungerar, hindra smitta men isolera heller inte de gamla.” Mammas barn tycker det är lätt att hitta sådana lösningar, om det inte vore för det STORA MOTSTÅNDET. xxx

Datum - Den kalla sommaren 2020

Temperaturen denna sommar har varit hög. Ändå har mamma frusit hela tiden, i kroppen, i själen och i hjärtat. Till och med sovsäcken är ett problem.

Augusti 2020 - Förbjuden Promenad

Enlig Sannas regelvek är vi hänvisade till ”pleximöten”. I ”pleximöten” ingår en övervakare. Övervakaren får gärna krama och ta på mamma, även i ansiktet, de får gärna ta på kakorna som vi har med oss och som de (och inte vi) matar mammam med. Dessutom utan att tvätta händerna med tvål. Barnen föreslår att övervakaren följer med oss på en rullstolspromenad så att mamma kommer ut ur fängelset lite. Sanna Litzén skiver ”Lotta framförde att ni hade önskemål att ta med Inga på en promenad imorgon. Vi erbjuder i nuläget endast pleximöten som möjlighet att träffas, en promenad blir tyvärr inte aktuellt. Jag ska se till att Inga får möjlighet att komma ut på promenad med någon i personalen vid annat tillfälle. Ni är varmt välkomna imorgon på er ordinarie mötestid. Med vänlig hälsning, Sanna Litzén” Barnen svarar ”Tack för ditt meddelande, du kommer säkert genast att skriva ett meddelande till där du ger oss en förklaring till ditt beslut.” Sanna skiver ” Hej igen, Våra riktlinjer har inte ändrats. Vi får först nya besked angående besöksförbudet efter 31 augusti. Det vi erbjuder som avsteg ifrån besöksförbudet och möjligheter att träffas är genom plexiglasmöten. Ni är som sagt varmt välkomna imorgon!” Barnen svara ”Ditt uppdrag är både att måna om våra äldre anhörigas välmående och att hindra smitta. Vi märker att du inte månar om vår mammas välmående. En promenad i rullstol tillsammans med din övervakare ökar inte smittrisken men mammas välmående. Vi kan inte acceptera beslut som detta och kommer att söka lösningar.”

aldreboende/dagbok/start.txt · Senast uppdaterad: 2020/08/19 16:21 av Cecilia