brahem.omans.se

mammas dagbok från sitt äldreboende mm

Användarverktyg

Webbverktyg


aldreboende:start

Äldreboende

Bakgrund

Vad har hänt vår mamma och hennes barn

Det övergripande problemet är att mamma tillhör KavatVård som numera övertagit rätten att föra mammas talan och att en rimlig diskussion om lämpliga lösningar är omöjlig att föra mellan hennes barn och Kavat vårds representanter. Reflexsvaret på frågor och förslag är ”det går inte”, det strider mot våra regler.

Barnen vill mammas bästa och försöker förmedla hennes önskemål och preferenser, men enligt KavatVård är vi bara till besvär för dem. Regeringens besöksförbud kom som en skänk från ovan, äntligen kan de köra alla besvärliga anhöriga på porten, och slippa horder av anhöriga som ”bara lägger sig i”.

Vi har träffat den finaste bästa personalen. Människor som vi kan kalla ”familj” eller nära vänner. Mamma och hennes barn vill tacka och oändligt uppskatta dessa fina fina människor. Men vi har också träffat personer som borde ägna sig åt någonting annat. Svårigheter uppstår bara med den senare typen av personal och med Brahem chefer.

Kan man ordna så att mamma kan träffa oss ute utan att frysa?

  • Om hon inte får använda sovsäcken som Björn har köpt för att hålla henne varm när vi träffas utomhus, sovsäcken utgör enl Brahem en risk för att då riskerar att glida ur rullstolen. Istället för att förbjuda användandet av sovsäcken, skulle man kunna luta rullstolens ryggstöd bakåt under transporten till utomhusplatsen? Vi barn tror att det egentliga skälet till sovsäcksförbudet är att personalen upplever det som jobbigt att sätta på sovsäcken vilket tydligen är ett tyngre argument jämfört med resultatet att mamma fryser vid utomhus mötet utan sin sitt-sovsäck i rullstolen.
  • Om hon skriker för att det gör ont när ni vill sätta på henne varma ytterkläder, skulle i kunna vara försiktigare med hennes spastiska leder och brutna nyckelben?

Skulle vi få träffa mamma under en längre tid än 30,0 minuter?

Vi är där och mötesplatsen är tom men i får ändå inte träffa henne längre än en halvtimme. alltid med referens till ”våra regler”

Skulle ni kunna sluta prata med mamma som om hon ver ett litet barn?

Detta att prata med boende inom äldreomsorgen som att det är ett barn är en sjukdom… eller en härskarteknik avsedd att förlöjliga den man pratar om.

Skulle ni kunna sluta göra det ni håller på med när mamma skriker?

Mamma skriker av två anledningar; det gör ont och ni ignorerar henne. Båda anledningarna gör henne väldigt ledsen.

Skulle vi aktivt kunna skydda mamma från smitta?

  • Björn, mammas son, är i själv-karantän, eftersom han anser sig vara i riskzonen. Enligt Kavat vård är det bättre att en personal, som mamma aldrig träffar annars och som åker tunnelbana till och från jobbet sitter nära mamma och hjälper henne med fika, i stället för Björn som begränsat sitt inomhus-umgänge till sin fru och sin syster och bara färdas i den egna bilen (med sin syster eller fru).
  • Tvål är bättre än handsprit, ändå erbjuder KavatVård bara handsprit till besökarna. Vi barn måste ta med oss egen tvål, vatten och handfat och uppmana personalen att tvätta händerna med tvål och vatten, för att begränsa smittorisken.

Skulle vi aktivt kunna hjälpa mamma att överleva?

Kavat vård beslutade att sätta mamma i palliativ ”vård” vilket MAS (medicinskt ansvarig syster) meddelade per telefon.
vi barn undrade om vi kunde få besöka mamma, vilket MAS inte ville och måste fråga Styrelsen om det var möjligt. Vid kontroll samtal nästa dag meddelade MAS att max två personer skulle få träffa henne en sista gång innan hon dog.
Orsaken till att ”vården” inleddes var att mamma inte ville äta sin medicin, senare efterforskningar ger vid handen att problemet med medicinen skett en gång och vid detta tillfälle var medicinen (bl.a oxi codone depot tablett) krossad och utrörd i fruktkräm vilket gav en cocktail som tydligen smakar hemskt illa.
Vi åkte dit och upptäckte att bakom morfindimmorna var mamma både hungrig och törstig, hon satte i sig 2 liter vätska, juice och yoghurt. Efter det mötet krävde vi att KavatVård skulle ge henne mat och dricka efter behov och med det räddade vi nog mammas liv.
Nu är palliativ vård avslutat och mamma har gått upp 10 kg!!!

aldreboende/start.txt · Senast uppdaterad: 2020/08/13 21:57 av Björn